сряда, 22 февруари 2012 г.

Symbols Муха

*

Мухите са любими на всички ни. Едва ли има човек, който през живота си не е "отглеждал" поне едно такова същество; не се е опитвал да улови някое в буркан или чаша и не е наблюдавал какво ще се случи с него, докато не му омръзне или не реши, че иска пак да си поиграе с мухата. Също така мухата изобщо не протестира, когато бива измъчвана, и дава широко поле на изява на малките терористи. Въобще, не е трудно да издигнем лозунг: 
Мухата - пръв приятел на всяко здраво дете.
В същото време обаче мухите ни плашат. Смятаме ги за преносители на зарази и това не е чудно, имайки предвид кое е любимото им ястие.
**
А и звукът, който издават, е доста изнервящ. Освен това, обаче, мухата участва в множество изрази, които употребяваме ежедневно: "правиш от мухата слон", "досаден си като муха", "накацали са като мухи на мед" (или на това, за което говорихме малко по-горе), "влезе ми една муха" и т.н. Мухата явно е важна за нашето съществуване и как ли бихме се справили в този свят без нея. Затова нека сега видим какво е нейното символно значение според речника на символите на Ханс Бидерман.
Муха (гръц. myia, лат. musca). В символично отношение мухите от всякакъв вид са отрицателно възприемани твари, които обаче по ритуален път могат до голяма степен да бъдат усмирени. Споменатото в 4 царств. 1:2 акаронско божество Велзевул е сирийско божество, свързано с надмогването на ятата мухи, подобно на "Зевс Апомийос" (сиреч "унищожител на мухите") в Гърция. Отчасти битувала представата за някаква демонична сила, въплътила се в неподлежащите на изтребване мухи. Изобразяването им върху антични геми трябвало да предпазва от "зъл поглед". С гръцкото им име назовавали символично някакъв паразит. Нашият израз "правя от мухата слон" е регистриран още у Лукиан (120-180 сл. Хр.). Според староперсийската митология враждебното на светлината начало Ариман се било вмъкнало в този свят в образа на муха. У пророк Исая ята мухи вещаят зло: "Господ ще даде знак на мухата, която е при устието на Египетската река, ... и ще долетят" (7:18-19). Мухите символизират предимно дяволски видения и ята от демони, които измъчвали и пустинника св. Макарий.
След прочита на това и някои скорошни случки започвам да се чудя дали е случайно името на първия български GSM оператор: М-тел. За какво стои това М? Дали няма нещо общо с любимата ни муха? Освен това се оказа, че операторът има връзка с любимото ястие на мухите. За това може да се уверите тук. В мой личен план М-тел се превърна в една отрицателно възприемана твар, в един Велзевул, който някак се надявам да успея да усмиря по ритуален път и възможно най-скоро да открия така нужния ми Зевс Апомийос!

*картинка от http://bgflash.com/search/%D0%BC%D1%83%D1%85%D0%B0/1;
интересна игра: http://bgflash.com/flash/677/%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B9-%D0%BC%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
** снимка от http://en.wikipedia.org/wiki/File:Suri_Cruise_Poop.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар